КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Књига есеја Уз(лет) ријечи ауторке Зорице Јоксимовић на 16. Међународном подгоричком сајму књига и образовања
На 16. Међународном подгоричком сајму књига и образовања у уторак, 10. маја од 16 часова биће представљена нова књига коју је објавила Народна библиотека Будве - Уз(лет) ријечи ауторке Зорице Јоксимовић. О књизи ће на Сајму говорити рецензенткиња др Софија Калезић и ауторка а промоцију ће водити Станка Станојевић.
Зорица Јоксимовић је рођена 1963. године у Иванграду. Завршила је студиј компаративне књижевности и филозофије на Филозофском факултету у Сарајеву. Професорица је Црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности у ЈУ „Друга основна школа“ у Будви. Ради више од 30 година у настави. Радила је као један од првих новинара Радио Будве, а 1990. била у уредништву часописа „Круг”, који је у Црној Гори био први приватни културно-информативни магазин.
Ауторка је књиге кратких прича „Од воде и камена до приче и причања – по мотивима будванских легенди” (Будва, 2015.) која је преведена на енглески језик “From water and stone to story and storytelling”, 2017. год. објављена од стране ЈУ Народна библиотека Будве и НВО „Талас”, Будва.
Заступљена је у монографији прозног стваралаштва црногорских ауторки „Минервиним трагом” др Софије Калезић. Прича „Кадмо“ је дио изабраних у Антологији прозног стваралаштва црногорских књижевница др Софије Калезић.
Рецезенткиња је књига: Гребени од костију Бориса Јовановића Кастела, збирке дјечије поезије Велимира Ралевића Зубаторепати створ и Јавке из самоће, збирке лирских записа Мираша Мартиновића Свеска од маслинина лишћа и Дан и ноћ у Бутуи, романа Болница Миша Гаћиновића.
Есеји су јој објављивани у књизи о Бранки Богавац - Бранка витез умјетности I и II, приређене од стране Јоване Дошљак, у Књижевним новинама, Токовима, Вијестима, Монитору као и часописима за његовање културне баштине Одзиви и Комуна. Објављује текстове на порталу за културу и културну баштину Црне Горе Бутуа и montenegrina.net
Суоснивач је НВО Талас, која се бави афирмацијом и публиковањем дјечијег стваралаштва, као и развијањем медијске писмености код дјеце, у склопу којег су организоване радионице Креативног писања.
Уредница је зборника дјечијих радова Наши пјешчани записи, Будва 2018, Бајка је мајка 2019. као и ауторка мултимедијалног пројекта Ријечи и изрази мога краја. Учествује у многим културним међународним пројектима (Културно–образовни међународни пројекат – Balkan Kids Tube Fest 2021.) У сарадњи са Народном библиотеком Будве, реализовала је пројекте Бајка је мајка и Чувајмо народни језик, Гумна будванског краја и сл.
Живи и ствара у Будви.

©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740