КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Књига приказа, есеја и огледа "Од ријечи до књиге" Јованке Вукановић
Промоција књиге приказа, есеја и огледа “Од ријечи до књиге” истакнуте пјесникиње и књижевне критичарке Јованке Вукановић биће одржана у петак 3. фебруара, у 19 часова, у холу Академије знања у организацији Народне библиотеке Будве. На промоцији ће поред ауторке говорити пјесникиња и издавач Соња Живаљевић и мр Горчин (Слађан) Благојевић.
Књига обухвата више од 50 критичких текстова Јованке Вукановић и запажања о релевантним ствараоцима из црногорске, српске, хрватске и босанскохерцеговачке књижевности.
Јованка Вукановић је рођена 1948. у Плавну код Книна. Дипломирала је на Филозофском факултету у Задру – Одсјек за француски језик и југословенске књижевности. До сада је објавила пет збирки пјесама("Просторне вертикале" 1974, "Ко те за кућу пита" 1979, "Погрешно третирани случајеви" 1989, "Отићи" 2012. и "Пролазници" 2019) као и двије књиге есеја и приказа ("Вријеме стиха"1982. и "Наслови" 2008), те и прву антологију у којој су сабране пјесникиње објављену 2017. године под називом "Пјесникиње Црне Горе 1970-2015". Живи у Подгорици.
У уводној ноти, својеврсном кратком предговору, ауторка истиче: Без сумње, у Црној Гори стасава генерација писаца који ће, судећи према ономе што су наговијестили, а један број се и озбиљно стваралачки потврдио, завриједити конзистентнији и цјеловитији прилаз књижевне критике. Критеријуми којима сам се руководила при одабиру аутора , односно њихових дјела, био је првенствено – квалитет, било да је упућивао на досљедни наставак традицијских провјерених вриједности или је, пак, исказивао одређене иновације у поетици и филозофији дотичних аутора.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740