КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
КЊИГА ПОД ФЕРАЛ III – четврто вече
Трећи фестивал регионалних писаца “Књига под ферал“ завршава у недјељу, 28. маја на тргу испред Отвореног умјетничког атељеа у Старом граду Будве. Као и претходних вечери, у истом термину од 20.30ч представиће нам се пјесник, романсијер, приповједач, есејиста Ласло Блашковић из Новог Сада, а потом ће нас обрадовати музичар и пјесник, оснивач дубровачке групе „Силенте“ – Санин Карамехмедовић чију ћемо прву збирку поезије „Терца на тишину“ представити, а потом ће акустично наступити Тибор Карамехмедовић који, заједно са Санином, ауторски скупа потписује све пјесме бенда „Силенте“. Њиховим наступом окончаћемо овогодишњи фестивал „Књига под ферал“. Модератори Књиге под ферал III били су уредник Фестивала Ђорђе В. Греговић и Станка Станојевић.
Ласло Блашковић (Нови Сад, 1966), песник, романсијер, приповедач, есејиста. Објавио је романе: Свадбени марш (1997), Мртва природа са сатом (2000), Мадонин накит (2003), Адамова јабучица (2005), Турнир грбаваца (2007), Посмртна маска (2012), Разбрајалица (2014) и Пратећи вокали (2020). За роман Свадбени марш Блашковић је добио Награду Друштва књижевника Војводина за књигу године, за роман Мадонин накит добио је Награду Фонда „Борислав Пекић“, за роман Адамова јабучица добио је Награду САНУ из Фонда „Бранко Ћопић“ за најбољу књигу године, а роман Турнир грбаваца овјенчан је Наградом „Стеван Сремац“ за прозну књигу године. Блашковићев роман Мадонин накит изабран је међу десет најбољих српских романа написаних послије пада Берлинског зида који су саставни дио антологијске едиције „100 словенских романа“.
Објавио је књигу прича Прича о малаксалости (2010), затим књигу поетске прозе: Имењак (1994), књигу есеја Крај цитата (2007), те књиге пјесама: Гледаш (1986), Златно доба (1987), Црвене бригаде(1989), Ритам-машина (1991), Животи бацача коцке (1997), Јутарња даљина (2002), Жене писаца (2006), Прасвршетак (2016), Богзна (2018) и Равна црта (2020). За књигу путописа: Гле! : бедекер једног лакомисленог Канта (2016), добио је добио Награду „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољу путописну књигу на српском језику.
Проза и поезија Ласла Блашковића преведени су на енглески, француски, нјемачки, мађарски, пољски, румунски, словачки, украјински, македонски, бугарски и словеначки језик.
Живи у Новом Саду. У издању Архипелага објављени су Блашковићева књига прича
Прича о малаксалости (2010), романи Посмртна маска (2012), Разбрајалица (2014) и Пратећи вокали (2020), као и књиге песама: Прасвршетак (2016) и Богзна (2018).

Санин Карамехмедовић (Дубровник, 1987), аутор и оснивач дубровачке групе Силенте, објавио је у издању Роцкмарка прву збирку пјесама Терца на тишину!
Санчо, како га знају фанови, на музичкој је сцени присутан од 2012. када је објављен први албум Силентеа. Након година оклијевања објављује властиту збирку пјесама с укупно 40 урадака.
Уз већ музички обрађене пјесме из репертоара Силентеа по избору аутора те у њиховој оригиналној верзији, без студијских исправки, скраћивања или продужавања, у Терци на тишину налазе се и пјесме којима ће ово бити премијерно објављивање. Пјесме прате и лични коментари аутора, али и приче о бенду с којим је вишеструки добитник музичких, културних и умјетничких признања.
“Све су моје пјесме исте. Све настају у жељи да буду отпјеване. Ако морам именовати рекао бих да је ово збирка роцк поезије коју сам писао цијели свој досадашњи живот и барем неколико прошлих. Не знам што рећи о тим пјесмама, а да већ нисам покушао рећи кроз њих. Сваку лијепу слику или мисао већ сам дао преточити у пјесме тако да ми за ове прозне дијелове остају само оне сухе, досадне као истина.
Неке од ових пјесама написане су давно и написао их је нетко кога више не познајем. Нетко налик мени, сличног покрета и погледа те сам сигуран да смо некад били добри, но сад се слабо чујемо. Осим њих ту су и нове пјесме. Написане су недавно и њих је писао један нови лик, али и с њим се ускоро намјеравам растати. Пријатељски, надам се. Све моје пјесме, и старе и нове, заједно су унутра, међу истим корицама. Па нека се сналазе како знају. И нека се саме објашњавају и правдају како су и зашто завршиле унутра, јер ја то не могу”, поручио је Санин поводом изласка своје прве књиге.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740