KULTURNI PROGRAMI
Predstavljanje knjige Mediteranski svetionik Zorana Živkovića
U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u petak, 24. februara sa početkom u 19 časova u holu Akademije znanja biće upriličeno predstavljanje knjige ovjenčane uglednom i prestižnom nagradom Vukove zadužbine za nauku Mediteranski svetionik autora Zorana Živkovića. Tom prilikom dr Živković će održati i kratko predavanje o Mediteranu, njegovoj istoriji, kulturi i tradiciji.
U Predgovoru ove obimne studije autor je između ostalog napisao: "Svako predstavljanje mediteranskog srpskog kulturnog i egzistencijalnog iskustva podrazumeva i činjenicu da je ono ostvareno u delu sveta na kojem se u istoriji dogodilo jedno nikada dotle zabeleženo previranje duha i neverovatna produkcija bogatstva. Zahvaljujući srpskim piscima proučavanim u ovom radu, Mediteran je zaista postao prirodni ambijent srpskog jezika i srpske književnosti. Jer, na stranicama njihove proze njegovo sunce i morsko plavetnilo, ali i sve lokalne boje mediteranskog sveta nisu se samo prvi put pojavile već su autentično zapulsirale i zasjale.“
Zoran Živković je rođen 23.03.1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na kojem je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju na temu: Mediteranski svet u srpskoj književnosti.
U posljednjoj deceniji proteklog vijeka obavljao je u Vladi Savezne Republike Jugoslavije dužnosti u oblasti prosvjete, kulture i informisanja, a 1993. bio je i sekretar Jugoslovenskog odbora za obilježavanje sto godina od rođenja Miloša Crnjanskog.
Od 2001.godine do 2007. bio je rukovodilac novinsko-izdavačkog sektora Službenog lista SRJ, da bi potom sve do novembra 2011, bio i glavni i odgovorni urednik Nolita.
Obavljao i dužnost predsjednika Upravnog odbora Njegoševe zadužbine u Beogradu. Objavio je više naučnih radova u stručnim časopisima, kao i veći broj članaka u dnevnim i nedjeljnim listovima u Srbiji I Crnoj Gori.
Objavio je knjige: Mediteranski svetionik, za koju je 2020. dobio nagradu Vukove zadužbine za nauku, a godinu kasnije i knjigu eseja Sa okusom soli.
Urednik je u Zavodu za udžbenike.
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740