КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање књиге “Расплитање дуге” проф. др Софије Калезић
У четвртак, 2. марта са почетком у 19 часова у холу Академије знања, а у организацији Народне библиотеке Будве, биће представљена књига коју је приредила проф. др Софија Калезић - “Расплитање дуге (Антологија прозног стваралаштва Бошњакиња Црне Горе)” . О књизи ће поред ауторке говорити рецензенткиња, мр Зора Јестровић, а текстове ће читати једна од ауторки заступљених у Антологији- професорица Дијана Тигањ и ликовна умјетница и пјесникиња Сандра Ђурбузовић. У музичком дијелу наступиће Богдан Бановић, ученик 7. разреда Школе за основно музичко образовање у Будви, одсјек гитара.
Софија Калезић је рођена 1971. године у Београду. Основну школу и гимназију завршила је у Подгорици, а дипломирала је на Филозофском факултету у Никшићу (Одсјек за српскохрватски језик и југословенску књижевност). На истој установи је магистрирала 2001. из црногорске књижевности (Приповијетке Душана Ђуровића) и докторирала на теми Наставно проучавање романа у основној школи, 2005. године, чиме је стекла звање првог доктора Методике наставе књижевности у Црној Гори. Њену докторску дисертацију публиковао је Завод за уџбенике и наставна средства из Подгорице, 2008. године. Књигу литерарних огледа о савременим домаћим писцима - Поетика отуђености, за коју је добила награду “Душан Костић” као најбоље књижевнокритичко дјело посљедње три године у Црној Гори, објавило је издавачко предузеће Унирекс из Подгорице, 2012. године.
За штампу је приредила роман свог дједа по мајци, првоборца и носиоца Споменице 1941. године, Радована Стевовића - Биографија једне жене 2015. Објавила је монографије Минервиним трагом (прозно стваралаштво црногорских књижевница) и Историју црногорске књижевности за дјецу и омладину 2018. године. Приредила је Антологију прозног стваралаштва црногорских књижевница 2020. и Прозно стваралаштво црногорских књижевница – избор 2023. Њену књигу Расплитање дуге (Антологија прозног стваралаштва Бошњакиња Црне Горе) публиковало је издавачко предузеће „Алманах“ из Подгорице, 2022. године, а материјално подржао Фонд за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе.
Њена Историја црногорске књижевности IV (1918-1960) налази се у припреми за штампу, као и књиге Поглед на нову литературу (огледи из савремене црногорске књижевности, културологије и критике) и Чудесна шума (Књижевни портрети црногорских писаца за дјецу и младе). Добитница је Специјалне плакете часописа „Комуна“ за 2020. годину и Повеље за посебан допронос монтенегристици за 2021. годину. Запослена је као редовна професорица на Факултету за црногорски језик и књижевност.
Приређивач ове Антологије, проф. др Софија Калезић наводи: "Бритки дијалози, згуснута атмосфера и ефекат читалачког изненађења представљају одлике овог остварења, у којем су заступљене ауторке Шефка Беговић – Личина, Рамиза Радончић – Хот, Емсура Хамзић, Рефадија - Пепа Абдић, Сенадија Хадровић, Сенка Растодер, Бисера Суљић – Бошкаило, Мисера Суљић – Сијарић, Селва Шаботић – Рамчиловић, Сенада Ђешевић, Емина Чоловић - Кајевић, Аида Ораховац – Куч, Ребека Чиловић, Дијана Тигањ и Амина Рамовић. Ова, код нас прва по реду Антологија прозног стваралаштва Бошњакиња Црне Горе, симболично је названа Расплитање дуге, будући да све што се годинама и деценијама сабирало и акумулирало тежи ка властитом расплитању, односно упознавању и објелодањивању. Са знатижељом читалачке публике очекују се прве књиге посвећене бошњачким романсијеркама и прозаисткињама, које живе или потичу с црногорског тла, тј. наших амбијенталних и обичајних простора."
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740