КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
КЊИГА ПОД ФЕРАЛ III – Мали фестивал регионалних писаца
Трећи фестивал регионалних писаца “Књига под ферал“ почеће у четвртак, 25. маја на Пјацети код куће Чекрдековића испред Отвореног умјетничког атељеа у Старом граду у Будви. Фестивал ће у 20.30ч отворити предсједница Савјета ЈУ Народна библиотека Будве Марија Мајкић, а потом ће нам се представити троје аутора: пјесник и публициста из Бијелог Поља, управник градске библиотеке Един Смаиловић, пјесникиња, уредница часописа за књижевност „Савременост“ и директорица градске библиотеке у Скопљу Снежана Стојчевскака и пјесник и кантаутор Ненад Марић – Краљ Чачка, који ће одржати и соло концерт.
Друге фестивалске вечери, у петак, 26. маја са почетком у 20.30ч представиће нам се писац, режисер, сценариста, музичар и визуелни умјетник из Никшића - Владимир Косић, а након њега угостићемо пјесникињу и чланицу алтернативне рок групе „Аутопарк“ из Београда – Огњенку Лакићевић.
Сљедеће вечери, у петак у исто вријеме о књижевности ћемо разговарати са Аднаном Репешом из Мостара, аутором двије збирке прича и романа „Својта“ а потом са музичарем и писцем Марком Шелићем – Марчелом из Београда, аутором три романа и двије збирке прича; снимио до сада 6 самосталних албума.
Завршне вечери ИИИ фестивала регионалних писаца „Књига под ферал“, у недјељу, 28.маја у 20.30ч на тргу испред Отвореног умјетничког атељеа у Старом граду Будве представиће нам се пјесник, романсијер, приповједач, есејиста Ласло Блашковић из Новог Сада, а потом ће нас обрадовати музичар и пјесник, оснивач дубровачке групе „Силенте“ – Санин Карамехмедовић чију ћемо прву збирку поезије „Терца на тишину“ представити, а потом ће акустично наступити Тибор Карамехмедовић који, заједно са Санином, ауторски скупа потписује све пјесме бенда „Силенте“. Њиховим наступом окончаћемо овогодишњи фестивал „Књига под ферал“.
Модератори програма биће уредник Фестивала Ђорђе В. Греговић и Станка Станојевић. Фестивал је подржала Туристичка организација општине Будва.
Четвртак, 25. мај

Един Смаиловић рођен је у Бијелом Пољу гдје је завршио основну школу и гимназију. Студије историје завршио је у Сарајеву. Пише поезију и прозу. До сада објавио збирку прича “Омча” и збирке поезије “Пролазност” и “Парадокс Мортем”. Учествовао на књижевним фестивалима у Црној Гори и региону. Пише колумне за Ал Јаззера Балканс и Побједу. Истински вјерује у равноправност полова и да ће наука побиједити убрзо већину болести и омогућити нам да живимо у просјеку по 150 година и да су мала кућа са двориштем, смоквом, погледом на море и тишина овоземаљска верзија раја. Од 2007. године ради у библиотеци у Бијелом Пољу.
Снежана Стојчевска је рођена 1980. године у Скопљу. Дипломирала је на Институту за Педагогију при Филозофском факултету у Скопљу. Стојчевска је директор градске библиотеке „Брака Миладиновци“ - Скопље. Године 2012. је објавила прву поетску књигу „Шеќер по подот“ (Шећер по поду) у издању ИЛИ ИЛИ, као дио едиције Русалке, у којој се јавља као уредник. „Под нулата“ (Под нулом) је њено друго дјело, за које је добила награду „Бели Мугри “ за 2013. годину, коју додјељује Дом културе Кочо Рацин, Скоплје. Трећу поетску књигу „Модри фантазии“ (Модре фантазије), у издању издавачке куће Темплум, објављује 2015. године а 2017. „Треба да е лесно“ (Требало би бити лако), у издању издавачке куће Антолог и 2019. „Ќе се завијам во песни“ (Одјенут ћу се у пјесме) МИ-АН. Њена најновија поетска књига „Празно место“ (Празно мјесто) изашла је 2022. године.
Заступљена је у неколико антологија младе македонске поезије. Наступала је на неколико поетских фестивала у домовини и иностранству. Уређује Савременост, часопис за књижевност. У 2018. постала је дио европске пјесничке и фестивалске платформе Версополис.
Ненад Марић – Краљ Чачка рођен у Чачку 1979. Пуну стваралачку афирмацију доживио је у Београду, гдје се преселио са почетком студирања. Дипломирао је сликарство 2006. на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 2001. бави се кантауторским радом, а од 2004. у јавности се појављује под псеудонимом Краљ Чачка. До сада је одржао неколико изложби својих сликарских радова. У новембру 2014. године објављује први сингл за пјесму „Мој аватар“ а почетком 2016. други сингл за пјесму „Деда Мраз је шворц“. За издавачку кућу Лом објавио је и збирку поезије „На маргини“ (2016), а затим и дебитантски албум „Земља снова“. Године 2017. добио је награду „Струне од светла“, која се додјељује за посебан допринос афирмацији пјесничке ријечи у рок и блуз музици. Други музички албум „Спусти светлост на пут“ (2018) изабран је за „Албум године 2018.“ од стране слушалаца Радио Београда 202. У сарадњи са Радио Театром из Загреба 2020. године учествује у раду на радио драми „Саундтрек за филм који није снимљен“, а 2021. ради на сонговима за представу „Хало, хало, овдје Радио Загреб“.
Заједно са братом Марком Марићем коаутор је музике за филм „Последњи повратак Кактус Бате“, издање 2020. године, филм „Реална прича“и серију „Мама и тата се играју рата“. Крајем 2022. године објављује сингл за пјесму „Земља није мој дом“.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740