РАДИОНИЦЕ
Психолошко-едукативне радионице за младе у Библиотеци уторком
Психолошко-едукативне радионице намијењене су адолесцентима од 13 до 18 година и биће реализоване сваког уторка од 7. фебруара до 25. априла у термину од 16 до 18 часова у просторијама Народне библиотеке Будве, а радионице ће водити психолошкиња-психотерапеуткиња Ивана Миховић.
Ове радионице имају циљ да дају младима прилику да разговарају о темама које су за њих значајне и интересантне. Главна сврха радионица је да у се пријатној атмосфери Библиотеке пружи прилика свима да искажу своје мишљење. Разговараће о осјећањима, како их изразити и препознати; такође, о генерацијским сукобима и односима са родитељима; о страховима и како се са њима носити; о успјешној организацији и распоређивању обавеза; о томе како побољшати самопоуздање и самопоштовање; о љубави; родној равноправности; како препознати проблеме у исхрани; о томе како користити интернет и провјерити извор информација (медијска писменост); те како изабрати и одлучити о својој професији.
Поред ових тема, млади ће имати прилику да питају и разговарају о свему што их интересује и да добију провјерене и сигурне одговоре, као и подршку уколико пролазе кроз неки тежак период. Радионице су бесплатне.Оквирни план за радионице са дјецом и омладином ће бити заснован на различитим темама у 14 радионица које ће се одвијати под окриљем наше Установе:
1. Радионица осјећања I: презентација о осјећањима и пројекција неких исјечака из филма «У мојој глави»
2. Радионица осјећања II: вјежба изражавања и препознавања емоција код себе и код других
3. Радионица позитивне комуникације: како научити превазићи конфликте на конструктиван начин
4. Радионица љубав: како се заљубљујемо, како се љубав “гаји” па да потраје и сексуална едукација – презентација и разговор у кругу након тога
5. Радионица родна равноправност: права жена и ситуација у Црној Гори – презентација о правима жена и осврт не неке од жена које су успјеле да остваре неке важне кораке за достизање женских права – осврт на књиге “Приче за лаку ноћ за мале бунтовнице”
6. Радионица о страховима (трема, фобије, трауме): презентација и разговор након тога
7. Радионица породица: сукоб генерација и како се снаћи са својим родитељима
8. Радионица професионална оријентација: како изабрати своју професију – презентација и разговор након тога
9. Радионица линија живота и како сам добио/ла своје име: важни догађаји у животу
10. Радионица за побољшање сампоуздања и стварања боље слике о себи
11. Радионица поремећаји у исхрани
12. Радионица за боље планирање и коришћење времена
13. Медијска писменост (како користити Интернет, како провјерити извор информација, cyberbulling)
14. Пројекција филма
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740