RADIONICE
Psihološko-edukativne radionice za mlade u Biblioteci utorkom
Psihološko-edukativne radionice namijenjene su adolescentima od 13 do 18 godina i biće realizovane svakog utorka od 7. februara do 25. aprila u terminu od 16 do 18 časova u prostorijama Narodne biblioteke Budve, a radionice će voditi psihološkinja-psihoterapeutkinja Ivana Mihović.
Ove radionice imaju cilj da daju mladima priliku da razgovaraju o temama koje su za njih značajne i interesantne. Glavna svrha radionica je da u se prijatnoj atmosferi Biblioteke pruži prilika svima da iskažu svoje mišljenje. Razgovaraće o osjećanjima, kako ih izraziti i prepoznati; takođe, o generacijskim sukobima i odnosima sa roditeljima; o strahovima i kako se sa njima nositi; o uspješnoj organizaciji i raspoređivanju obaveza; o tome kako poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje; o ljubavi; rodnoj ravnopravnosti; kako prepoznati probleme u ishrani; o tome kako koristiti internet i provjeriti izvor informacija (medijska pismenost); te kako izabrati i odlučiti o svojoj profesiji.
Pored ovih tema, mladi će imati priliku da pitaju i razgovaraju o svemu što ih interesuje i da dobiju provjerene i sigurne odgovore, kao i podršku ukoliko prolaze kroz neki težak period. Radionice su besplatne.Okvirni plan za radionice sa djecom i omladinom će biti zasnovan na različitim temama u 14 radionica koje će se odvijati pod okriljem naše Ustanove:
1. Radionica osjećanja I: prezentacija o osjećanjima i projekcija nekih isječaka iz filma «U mojoj glavi»
2. Radionica osjećanja II: vježba izražavanja i prepoznavanja emocija kod sebe i kod drugih
3. Radionica pozitivne komunikacije: kako naučiti prevazići konflikte na konstruktivan način
4. Radionica ljubav: kako se zaljubljujemo, kako se ljubav “gaji” pa da potraje i seksualna edukacija – prezentacija i razgovor u krugu nakon toga
5. Radionica rodna ravnopravnost: prava žena i situacija u Crnoj Gori – prezentacija o pravima žena i osvrt ne neke od žena koje su uspjele da ostvare neke važne korake za dostizanje ženskih prava – osvrt na knjige “Priče za laku noć za male buntovnice”
6. Radionica o strahovima (trema, fobije, traume): prezentacija i razgovor nakon toga
7. Radionica porodica: sukob generacija i kako se snaći sa svojim roditeljima
8. Radionica profesionalna orijentacija: kako izabrati svoju profesiju – prezentacija i razgovor nakon toga
9. Radionica linija života i kako sam dobio/la svoje ime: važni događaji u životu
10. Radionica za poboljšanje sampouzdanja i stvaranja bolje slike o sebi
11. Radionica poremećaji u ishrani
12. Radionica za bolje planiranje i korišćenje vremena
13. Medijska pismenost (kako koristiti Internet, kako provjeriti izvor informacija, cyberbulling)
14. Projekcija filma
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740