КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Будва – град финалиста за Европску пријестоницу културе 2028: програмска и умјетничка визија
Завршног дана 17. Међународног сајма књига у Подгорици, у недјељу у 16 часова Народна библиотека Будве организује програм под називом Будва – град финалиста за Европску пријестоницу културе 2028: програмска и умјетничка визија. О овој теми ће говорити доц. др Предраг Зеновић, предсједник Савјета за културу Општине Будва, а путем видеа пренијећемо излагања Немање Миленковића, директора фондације „Нови Сад — Европска престоница културе” и Монике Билбије , докторке умјетности и архитекткиње.
Препознајуци вазност и значај идеје Европске пријестонице културе, највећег пројекта Европске уније из области културе, престижне титуле која се додјељује од 1985. године, као и значај и бенефите предметног пројекта за Будву, као града кандидата за ову престижну титулу, Влада Црне Горе је сагласно, маја 2021. године усвојила Информацију о пројекту „Будва-Бока 2028 - Европска пријестоница културе" и донијела одлуку да подржава кандидатуру Општине Будва и градова Боке за Европску пријестоницу културе.
Цјелокупан ток активности прати континуирана подршка Владе Црне Горе, а прије свега Министарства културе и медија које је од стране Владе Црне Горе задужено да пружи неопходну помоћ Општини Будва и партнерима у имплементацији овог пројекта.
Будва са пројектом “Будва-Бока 2028 - Европска пријестоница културе” од почетка пројекта биљежи подршку великог броја градова. До сада су кандидатуру ове црногорске општине подржала чак 63 града Европе.
Тим пројекта ”Будва- Бока 2028 - Европска пријестоница културе” више од три године активно ради на кандидатури у сарадњи са бројним домаћим и иностраним партнерима, институцијама, невладиним сектором, културно-умјетничким организацијама и истакнутим појединцима.
Европска комисија потврдила је кандидатуру Будве средином октобра прошле године, док је апликациона књига предата у новембру 2022. године.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740