KULTURNI PROGRAMI
Budva – grad finalista za Evropsku prijestonicu kulture 2028: programska i umjetnička vizija
Završnog dana 17. Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici, u nedjelju u 16 časova Narodna biblioteka Budve organizuje program pod nazivom Budva – grad finalista za Evropsku prijestonicu kulture 2028: programska i umjetnička vizija. O ovoj temi će govoriti doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, a putem videa prenijećemo izlaganja Nemanje Milenkovića, direktora fondacije „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” i Monike Bilbije , doktorke umjetnosti i arhitektkinje.
Prepoznajuci vaznost i značaj ideje Evropske prijestonice kulture, najvećeg projekta Evropske unije iz oblasti kulture, prestižne titule koja se dodjeljuje od 1985. godine, kao i značaj i benefite predmetnog projekta za Budvu, kao grada kandidata za ovu prestižnu titulu, Vlada Crne Gore je saglasno, maja 2021. godine usvojila Informaciju o projektu „Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture" i donijela odluku da podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture.
Cjelokupan tok aktivnosti prati kontinuirana podrška Vlade Crne Gore, a prije svega Ministarstva kulture i medija koje je od strane Vlade Crne Gore zaduženo da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta.
Budva sa projektom “Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” od početka projekta bilježi podršku velikog broja gradova. Do sada su kandidaturu ove crnogorske opštine podržala čak 63 grada Evrope.
Tim projekta ”Budva- Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” više od tri godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, institucijama, nevladinim sektorom, kulturno-umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima.
Evropska komisija potvrdila je kandidaturu Budve sredinom oktobra prošle godine, dok je aplikaciona knjiga predata u novembru 2022. godine.
©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740