КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представа Не можеш побјећи од недјеље
Седмо издање Фестивала „Ћирилицом“ завршено је синоћ премијером позоришне представе „Не можеш побјећи од недјеље“ у режији Тамаре Кострашевић која је изведена на сцени између цркава у Старом граду у Будви.
Ријеч је адаптацији књиге хрватске списатељице Тене Штивичевић, рађеној у партнерству Народне библиотеке Будве са Српским народним позориштем, Нови Сад и Театром Промена из Новог Сада, под покровитељством Туристичке организације општине Будва.
Представа, у којој играју млади глумци Анђелка Пећинар и Аљоша Ђидић, приказује свакодневницу једног младог пара, а у исто вријеме нуди шири поглед на мушко-женске односе данас, од момената првог сусрета и упознавања, прожетих заносом и полетом, до исцрпних тренутака борбе са празнином свакодневнице кроз заједнички живот, који са собом носи и разна мимоилажења у погледима на свијет, перцепцијама и стремљењима.
Након почетног заноса јавља се досада и стагнација у односу, која се малтене до самог краја не да помјерити ка нечему конструктивнијем. Долази чак и до привременог растајања, мада се у посљедњој сцени назире да су главни актери представе ипак поново остварили заједништво.
„Не можеш побјећи од недјеље“ је фантастична, модерна, и изузетно актуелна прича дата кроз добро познати "монолог двије особе“. Прича о љубави, мушко-женским односима и другим, мање важним, темама је духовито писан, урбан текст о типичним женским и мушким грешкама, са ситуацијама у којима се препознала и публика која је након премијере глумце и остале чланове ауторског тима наградила снажним аплаузима и овацијама.
Чланови ауторског тима представе потрудили су се да на оригиналан начин, кроз различите ефекте, па и интеракцију са гледаоцима, дочарају ситуације из градског превоза, теретане и ноћног живота у клубу, што ово остварење чини веома пријемчивим за све генерације. Публика Фестивала „Ћирилицом“ лако се пронашла у обичној причи коју су глумци сјајно дочарали.
Након премијере редитељка Тамара Кострашевић истакла је да је задовољна што је са колегама успјела у намјери да текст буде пријемчив публици.
„Мене су заправо колеге глумци позвали да са њима стварам и кад сам прочитала текст нисам могла да одбијем, јер сам пронашла и себе, и свог партнера, своје родитеље и пријатеље у разним овим ситуацијама. Жељела сам да покажем да љубав и сви ти велики концепти нису само лијепе ствари. Треба да буде хумора да би се овако нешто испричало, али не може само да буде лијепо. Мора да има мало и бола, мрака, туге да би заправо схватили поруку представе. Ја сам имала неко своје тумачење да од тих неких проблема не може да се побјегне, него морамо да се суочавамо са њима константно. Не може у свакој вези доћи до раскида да би се нешто схватило, али комуникација и конфронтација морају да се дешавају. То је за мене на симболичком нивоу та недјеља“, казала је Кострашевић.
Глумица Анђелка Пећинар казала је да је главни циљ тима који стоји иза представе био да се прикаже прича о наизглед обичним проблемима који муче све нас.
„Главни циљ нам је био да се сви разумијемо, подијелимо оно што нас мучи и да нешто размијенимо. Надам се да смо у томе успјели. Зато смо и изабрали овај текст, све је било усмјерено ка томе и овом дану када смо од Будве добили повратну информацију да је то заиста тако. Играње на отвореном је врло захтјевно, прије свега због техничке природе, али ово што смо добили вечерас, да уз играмо уз звуке мора и звона цркава, то искуство заиста вриједи и стварно је непросјењиво. Чини ми се да се све савршено поклапало, у складу са представом“, навела је Пећинар.
У осврту на премијеру глумац Аљоша Ђидић нагласио је да је процес трајао, имао своје вријеме, а да се ноћас заокружио.
„Публика нам је баш била подршка, пратила нас а и ми њих, и мислим да смо подијелили ту једну важну, лијепу, духовиту и паметну причу. Први пут смо сарађивали са редитељком Кострашевић. Јако је паметна, посвећена и има дара за те најосјетљивије односе између људи, прије свега за љубав између младих. За то баш има и чуло и дара и зна да нас усмјери да и на сцени остваримо и оживимо тај садржај“, казао је Ђидић.
Сценографију и костиме за представу урадила је Катарина Цимбаљевић.
Представом „Не можеш побјећи од недјеље“, која је пета овогодишња премијера у оквиру драмског програма, заокружен је седми Фестивал „Ћирилицом“, који су организовали Народна библиотека Будве и Удружење издавача и књижара Црне Горе, под покровитељством Туристичке организације општине Будва. Седмо издање у правом смислу донијело је искорак Фестивала ка мултимедијалности и разноврсности умјетничких форми и богат, дужи програм који је ове године трајао три седмице током августа и септембра.

©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740