KULTURNI PROGRAMI
Predstava Ne možeš pobjeći od nedjelje
Sedmo izdanje Festivala „Ćirilicom“ završeno je sinoć premijerom pozorišne predstave „Ne možeš pobjeći od nedjelje“ u režiji Tamare Kostrašević koja je izvedena na sceni između crkava u Starom gradu u Budvi.
Riječ je adaptaciji knjige hrvatske spisateljice Tene Štivičević, rađenoj u partnerstvu Narodne biblioteke Budve sa Srpskim narodnim pozorištem, Novi Sad i Teatrom Promena iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva.
Predstava, u kojoj igraju mladi glumci Anđelka Pećinar i Aljoša Đidić, prikazuje svakodnevnicu jednog mladog para, a u isto vrijeme nudi širi pogled na muško-ženske odnose danas, od momenata prvog susreta i upoznavanja, prožetih zanosom i poletom, do iscrpnih trenutaka borbe sa prazninom svakodnevnice kroz zajednički život, koji sa sobom nosi i razna mimoilaženja u pogledima na svijet, percepcijama i stremljenjima.
Nakon početnog zanosa javlja se dosada i stagnacija u odnosu, koja se maltene do samog kraja ne da pomjeriti ka nečemu konstruktivnijem. Dolazi čak i do privremenog rastajanja, mada se u posljednjoj sceni nazire da su glavni akteri predstave ipak ponovo ostvarili zajedništvo.
„Ne možeš pobjeći od nedjelje“ je fantastična, moderna, i izuzetno aktuelna priča data kroz dobro poznati "monolog dvije osobe“. Priča o ljubavi, muško-ženskim odnosima i drugim, manje važnim, temama je duhovito pisan, urban tekst o tipičnim ženskim i muškim greškama, sa situacijama u kojima se prepoznala i publika koja je nakon premijere glumce i ostale članove autorskog tima nagradila snažnim aplauzima i ovacijama.
Članovi autorskog tima predstave potrudili su se da na originalan način, kroz različite efekte, pa i interakciju sa gledaocima, dočaraju situacije iz gradskog prevoza, teretane i noćnog života u klubu, što ovo ostvarenje čini veoma prijemčivim za sve generacije. Publika Festivala „Ćirilicom“ lako se pronašla u običnoj priči koju su glumci sjajno dočarali.
Nakon premijere rediteljka Tamara Kostrašević istakla je da je zadovoljna što je sa kolegama uspjela u namjeri da tekst bude prijemčiv publici.
„Mene su zapravo kolege glumci pozvali da sa njima stvaram i kad sam pročitala tekst nisam mogla da odbijem, jer sam pronašla i sebe, i svog partnera, svoje roditelje i prijatelje u raznim ovim situacijama. Željela sam da pokažem da ljubav i svi ti veliki koncepti nisu samo lijepe stvari. Treba da bude humora da bi se ovako nešto ispričalo, ali ne može samo da bude lijepo. Mora da ima malo i bola, mraka, tuge da bi zapravo shvatili poruku predstave. Ja sam imala neko svoje tumačenje da od tih nekih problema ne može da se pobjegne, nego moramo da se suočavamo sa njima konstantno. Ne može u svakoj vezi doći do raskida da bi se nešto shvatilo, ali komunikacija i konfrontacija moraju da se dešavaju. To je za mene na simboličkom nivou ta nedjelja“, kazala je Kostrašević.
Glumica Anđelka Pećinar kazala je da je glavni cilj tima koji stoji iza predstave bio da se prikaže priča o naizgled običnim problemima koji muče sve nas.
„Glavni cilj nam je bio da se svi razumijemo, podijelimo ono što nas muči i da nešto razmijenimo. Nadam se da smo u tome uspjeli. Zato smo i izabrali ovaj tekst, sve je bilo usmjereno ka tome i ovom danu kada smo od Budve dobili povratnu informaciju da je to zaista tako. Igranje na otvorenom je vrlo zahtjevno, prije svega zbog tehničke prirode, ali ovo što smo dobili večeras, da uz igramo uz zvuke mora i zvona crkava, to iskustvo zaista vrijedi i stvarno je neprosjenjivo. Čini mi se da se sve savršeno poklapalo, u skladu sa predstavom“, navela je Pećinar.
U osvrtu na premijeru glumac Aljoša Đidić naglasio je da je proces trajao, imao svoje vrijeme, a da se noćas zaokružio.
„Publika nam je baš bila podrška, pratila nas a i mi njih, i mislim da smo podijelili tu jednu važnu, lijepu, duhovitu i pametnu priču. Prvi put smo sarađivali sa rediteljkom Kostrašević. Jako je pametna, posvećena i ima dara za te najosjetljivije odnose između ljudi, prije svega za ljubav između mladih. Za to baš ima i čulo i dara i zna da nas usmjeri da i na sceni ostvarimo i oživimo taj sadržaj“, kazao je Đidić.
Scenografiju i kostime za predstavu uradila je Katarina Cimbaljević.
Predstavom „Ne možeš pobjeći od nedjelje“, koja je peta ovogodišnja premijera u okviru dramskog programa, zaokružen je sedmi Festival „Ćirilicom“, koji su organizovali Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva. Sedmo izdanje u pravom smislu donijelo je iskorak Festivala ka multimedijalnosti i raznovrsnosti umjetničkih formi i bogat, duži program koji je ove godine trajao tri sedmice tokom avgusta i septembra.

©Narodna biblioteka Budve 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740